zaterdag 2 december 2017

#nieuwsvanachterdeduinen#


#nieuwsvanachterdeduinen#
Afgelopen week de eerste keuring gedaan, was prima georganiseerd, niet veel duiven, redelijk dicht in de buurt (9.30 uur van huis en om 13.30 uur reed ik Heemskerk weer binnen, bijna een thuis wedstrijd) Waarom ik er wat over schrijf, omdat veel liefhebbers geen idee hebben waar een keurmeester naar kijkt, sterker waar hij naar MOET kijken.  De duiven zijn de laatste jaren zo geëvolueerd dat er weinig duiven zijn die de volle punten halen op het onderdeel ‘kop’, veel duiven zijn wat losser geworden in de onderbouw, de rug is wat soepeler geworden en dat alles zorgt voor wat minder waardering maar in deze tijd (eind november, begin december) zijn veel duiven ook nog niet klaar met de pennenrui in de vleugel en staart.  Nu hoeft een duif nog niet klaar te zijn maar een collega houdt mij altijd voor ‘wat je niet kan zien, kun je ook niet beoordelen’.  Toch zie je veel duiven die onregelmatig de pennen verwisselen of er nog zoveel hebben staan dat het aannemelijk is dat ze niet gegooid gaan worden. Veel liefhebbers kijken waarschijnlijk nooit naar de staart maar een gezonde duif verwisseld de pennen elk jaar! Oude staartpennen laten staan, is not done!   Los daarvan zegt een keuring niets over de ‘vliegwaarde’ van een duif al krijg je duiven in je handen waarvan ik denk, ‘zou weleens willen weten wat die gevlogen heeft’.   Je ziet op de keuringen dat duiven lang verduisterd worden en zware vluchten achter de kiezen hebben. Wanneer na afloop vragen worden gesteld is het alleen maar fijn wanneer je de boordeling kunt uitleggen en wanneer dan nog een duifje uit het kooitje wordt gehaald en je hoort wat zo’n duifje gepresteerd heeft, prima toch…pracht sport!
Maandag de toekomstige 16 weduwnaars in hun nieuwe onderkomen gezet, na een dagje zijn ze al aardig gewend maar het zal nog wel wat dagen stuivertje wisselen zijn met de broedbakken. Alle doffers en duivinnen zijn nu gescheiden.  De voorbereiding voor het kweekseizoen gaat van start, Ik ben nog steeds voornemens de kweekduiven medio december te koppelen en de vliegduiven in de maand januari.  Het belichten van de kweekduiven is begonnen, de duiven zijn gecheckt en gevaccineerd (paramixo)* Alle kweekduiven zijn gevaccineerd want er loopt wat jongspul tussen die nog niet waren geënt, normaal durf ik de kweekduiven gerust een jaartjes over te slaan maar deze keer alle 16 koppels meegenomen, incluis een zakje mest. Stephan  heeft de duiven gevaccineerd tegen paramixo, paar keeluitstrijkjes genomen, mest onderzocht en ondertussen over de duiven en keuringen gebabbeld. De duiven waren prima in orde een bevestiging van wat ik ook wel wist, maar Meten is Weten dus ik kan met een gerust hart aan de winterkweek beginnen!
Het voer is wat lichter gemaakt, de duiven krijgen wat extra producten om te zorgen dat de kweek goed gaat verlopen, want een goede ei leg en bevruchting is essentieel. Kweken midden in de winter is niet natuurlijk,  daarnaast komen mijn kweekduiven ook niet los en kunnen niet opzoek gaan naar producten die wellicht noodzakelijk zijn, dus vind ik het verstandig de duiven wat extra te geven.  (kan het zonder? Zonder kan altijd maar duivensport is topsport geworden en dan laat je niets aan het toeval over)
Ook maar eens wat tijd gestoken in de administratie,  alle overgebleven jonge duiven in compustam ingebracht, de huidige kweekduiven de juiste duifcode gegeven en de overige verwijderd, gelijktijdig  overal uitdraaien van gemaakt, die ik mooi in de hokken kan ophangen.  Nieuwe duiven inbrengen blijf ik monnikenwerk vinden, dus voer ik het eerste jaar alleen het ringnummer met een ‘naam’ in en wanneer blijkt dat ze nazaten geven die de moeite waard zijn voer ik het volledige pedigree in. Eerdaags de nieuwe update 2018 inc. Prestaties (50euro) bestellen, want het abonnement om alle weken up to date te zijn met de prestaties is mij prima bevallen.
Zelf lees ik dit met gemengde gevoelens, is het niet de taak van onze bonden?  Bij vogelgriep zijn wij ‘de liefhebbers’ de sportieve verliezers maar zijn de beurzen, transporteurs, verkoopsites en commerciëlen niet de grote financiële verliezers. Wie heeft nu het grootste belang? Uitgerekend de grootste en grootverdiener onder de verkoopsites, die er het meeste belang bij heeft komt met dit artikel (later volgden er meer) en biedt de mogelijkheid je geld te doneren………
Donderdagmiddag bij mij thuis fijn met Steef en Cees over duiven gepraat en de nodige duiven (van Cees) mogen zien.  Veel goede duiven in handen gekregen, duiven die al jaren op de dagfond laten zien wat ze in hun mars hebben.  De duiven uit Den Helder moeten t.o.v. de voorvlucht toch ruim 80 kilometer verder vliegen en dat zie je echt terug in de duiven.  Het leuke van zo’n middag is dat naast de gezelligheid en duivenpraat, blijkt dat we vaak een zelfde ‘kijk’ op duiven hebben en je vaak een bevestiging krijgt dat je nieuwkomers en vooral hun nazaten spijkerhard moet (blijven) beoordelen.  Lang niet alle bijgehaalde duiven brengen je op een hoger plan.  Pracht middag en dan vliegt de tijd.

Zaterdag is de kampioenenhuldiging van mijn Afdeling, de club en kring huldigingen/feestavonden kon ik door andere verplichtingen niet bijwonen maar vandaag geven we acte de présence.    

Volgende week een verslag van deze middag/ avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duivenmarkt Heemskerk